רשלנות רפואית בניתוחי לייזר

כל אחד רוצה לראות 6:6. כל אחד רוצה להפטר מן המשקפיים ולהיות חופשי.

בשני העשורים האחרונים, התפתח ענף חדש ברפואה בישראל – ניתוחי לייזר בעיניים. ניתוחים אלה מוצגים לפני הקהל הרחב כ"ניתוחי פלא", העושים שימוש במכשור חדשני ומשוכלל, ואשר יפטרו את הלקוח מן הצורך להשתמש במשקפיים , והכל במהירות, ביעילות וללא סיבוכים ובעיות. לא פעם מתווספת להבטחות אלה גם התחייבות ל"אחריות" של המכון.

למרבה הצער, המציאות בשטח שונה במידה ניכרת מן הפרסומות, ולא פעם הצגת הדברים הבוהקת מובילה לתוצאה אפורה ביותר..

התחום הרפואי של ניתוחי הלייזר בעיניים מתאפיין בכך שמדובר בטיפול רפואי שאינו הכרחי והוא מתבצע מבחירתו החופשית של המטופל, וזאת בשעה שלטיפול הרפואי המבוצע יכולות להיות גם תוצאות הרות אסון למטופל. מצב רפואי מיוחד זה הביא לכך שבתי המשפט מטילים חובות חמורות ביותר על מבצעי ניתוחי הלייזר, בכל הקשור והנוגע להסברים ולאזהרות, אותם על הרופא לספק למטופל, לצורך קבלת הסכמתו לטיפול.

תביעות רשלנות רפואית עוסקות במקרים בהם קיימת התרשלות של הרופא, אשר גרמה לנזק לחולה. ההתרשלות מוגדרת במשפט כסטייה מסטנדרט ההתנהגות המצופה מרופא סביר. כדי להצליח בתביעת רשלנות רפואית אין די בהוכחת ההתרשלות של הרופא, ויש צורך להוכיח גם שהנזק נגרם עקב הרשלנות ולא היה מתרחש בלעדיה. נוסף על כך יש להוכיח מהו בדיוק הנזק שנגרם למטופל. נושאים אלה הינם נושאים רפואיים לא פשוטים, המצריכים בדרך כלל חוות דעת של מומחים רפואיים.

תביעות רשלנות רפואית בקשר לניתוחי לייזר בעיניים מתחלקות למספר סוגים עיקריים: קיימת אפשרות כי הניתוח עצמו בוצע באופן לקוי ורשלני, על ידי רופא בלתי מוכשר לכך או במכשור שאינו מתאים, ואולם במקרים של ניתוחי לייזר לרוב זו אינה הסיבה לנזקים.

אחת הסיבות הנפוצות לנזקים עקב ניתוחי לייזר קשורה להימנעות מביצוע בדיקות מקדימות מספקות, ביחס להתאמתו של המטופל לניתוח. מנתחי הלייזר עצמם מודים כי הניתוח אינו מתאים לכל מטופל וכי קיימים מצבים רבים אשר מחייבים להימנע מניתוח לייזר, כגון מצבי יובש בעיניים, מבנים מסוימים של העין והקרנית , היסטוריה משפחתית של בעיות עיניים מיוחדות, מחלות ובעיות בריאות אחרות ועוד. למרות ההצהרות בדבר ביצוע בדיקות קפדניות לבדיקת ההתאמה של המטופל לניתוח, אנו נתקלים במקרים לא מעטים, בהם התקבלה ההחלטה כי המטופל מתאים לניתוח, ללא ביצוע בדיקות ובירורים מתאימים, או תוך התעלמות מגורמי סיכון שהיו קיימים. מצבים אלה הינם מצבים מובהקים של רשלנות רפואית שגרמה לנזק ותביעות רשלנות רפואית רבות בתחום זה מבוססות על רשלנויות שכאלה.

תביעות רשלנות רפואית רבות בנושא ניתוחי לייזר מבוססות על הרשלנויות והמחדלים של מבצעי הניתוח ביחס להסברים ולאזהרות שניתנו למטופל בקשר לניתוח ולסיכונים הכרוכים בו. כידוע, חובה על הרופא לקבל את הסכמת המטופל לניתוח, וזאת לאחר שהסביר לו את מהות הניתוח וסיכוניו. הסכמה שניתנה ללא הבנת הסיכונים – כמוה כאי הסכמה. כאמור לעיל, כאשר מדובר בניתוח שאינו הכרחי, ואשר מבוצע לא אחת מטעמים אסתטיים בלבד, חובה על הרופא להסביר בפירוט יתר למטופל את כל הסיכונים, אפילו הנדירים ביותר. בפועל, כידוע, במקרים רבים, מצב הדברים ביחס להסברים ולהזהרות הניתנות למטופלים בניתוחי הלייזר הפוך מזה הנדרש, ומטופלים רבים נתנו את הסכמתם לניתוח על סמך "הסבר" לפיו מדובר בניתוח שנעשה "בצ'יק צ'ק", ללא כל סיבוכים ובעיות, ותוך הימנעות ממתן הסבר נכון ומלא למטופל ביחס לסיכונים האפשריים. מטופל שהסכים לניתוח על סמך "הסבר" שכזה יכול להגיש תביעת רשלנות רפואית , המבוססת על הטענה כי הניתוח נעשה ללא הסכמתו ואף תוך הטעייתו.

עורכי הדין העוסקים ברשלנות רפואית פוגשים לקוחות רבים אשר החליטו לבצע  ניתוחי לייזר בעיניהם, במצב בו ניהלו חיים רגילים ותקינים תוך שימוש במשקפיים, ומצאו עצמם לאחר הניתוח במצב בו ראייתם נהרסה ואיכות חייהם נפגעה קשות.

כפי שמוכר וידוע לכל הפך תחום רפואי זה לתחום, אשר המידע העיקרי לגביו מתנהל ומועבר לציבור דרך פרסומות בעיתונים ובאמצעי התקשורת השונים, ובהתאם, גם התוצאות מתאימות, לא אחת, לאלו המתקבלות מהסתמכות על פרסומות וגורמות למטופל לנזקים ולעגמת נפש.

במקרה בו נותחתם ניתוח לייזר בעיניכם ונגרמו לכם נזקים עקב כך – אנו ממליצים כי תפנו לייעוץ אצל עורך דין המתמחה בתחום. עורך הדין יאסוף את החומר הרלוונטי, יפנה למומחים רפואיים על מנת לוודא האם אכן קיימת במקרה זה רשלנות שגרמה לנזק, ואם אכן זה המצב – ניתן יהיה להגיש תביעה משפטית, לפיצוי על כל הנזקים שנגרמו לכם עקב רשלנות זו.

דילוג לתוכן