גסטרואנטרולוגיה הוא ענף ברפואה העוסק באבחון ובטיפול במחלות וסיבוכים במערכת העיכול – וושט, קיבה, מעי גס, מעי דק, תוספתן, לבלב וכבד. הבדיקות והטיפולים בתחום הגסטרו הנם ייחודיים לתחום זה ומתאפיינים בהליכים כירורגיים פולשניים, אבחנתיים וטיפוליים, שחושפים את החולה, מטבע הדברים, לסיכון מוגבר. לפיכך אין זה מפתיע שקיימות עילות רבות לביסוס תביעה בגין רשלנות רפואית בתחום הגסטרואנטרולוגיה.
חשוב לציין כי תביעות רשלנות רפואית בתחום הגסטרו מוגשות לא רק נגד רופאי הגסטרואנטרולוגיה אלא לעיתים גם נגד רופאי משפחה
התנהגות לא סבירה של רופא בגינה יש מקום להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית בתחום הגסטרואנטרולוגיה יכולה להיות אחת מהבאות:
- אבחון שגוי, חוסר אבחון או אבחון מאוחר של מחלות דרכי העיכול, כגון סרטן המעי הגס, סרטן הקיבה, סרטן הוושט, דלקות כגון דלקת בתוספתן (אפנדיציט), דלקת במעי הדק, שחמת בכבד, מחלות כגון צליאק (כרסת) או קרוהן, תסמונת המעי הרגיז, סעיפים, כיבים, טחורים, ריפלוקס ועוד.
- אי לקיחת אנמנזה מפורטת, הכוללת את ההיסטוריה הרפואית של המטופל ושל בני משפחתו, את תלונותיו לגבי תסמינים גופניים שונים כגון כאבי בטן, שינוי בהרגלי פעולת המעיים (שינוי ביציאות – שלשול או עצירות), גאזים, אנמיה, דימום רקטלי, ירידה בלתי מוסברת במשקל וכדומה.
- הימנעות רופא המשפחה מהפניית החולה לרופא מומחה בתחום הגסטרו.
- הימנעות מהפניית החולה לביצוע בדיקות מתאימות לרבות ובמיוחד בדיקות ייחודיות לתחום כגון בדיקת דם סמוי בצואה, קולונוסקופיה, קולונוסקופיה וירטואלית, בדיקת מנומטריה, בדיקת בריום, אנדוסקופיה, גסטרוסקופיה, CT בטן וכדומה. כמו כן הימנעות מהפניית החולה לבדיקות סקר תקופתיות לאבחון סרטן.
- פענוח שגוי של בדיקות או התעלמות מממצאים חריגים בבדיקה.
- חוסר מעקב רפואי אחר תוצאות בדיקות רפואיות והימנעות מעדכון חולה על ממצאים חריגים.
- ביצוע בדיקות בצורה לא מקצועית ולא מיומנת וביצוע בדיקות באופן אגרסיבי שגרם נזק לחולה.
- חוסר השגחה וחוסר ניטור ומעקב אחר החולה לאחר ביצוע הליך כירורגי פולשני או בדיקה פולשנית ואי אבחון של סימנים המעידים על פגיעה בחולה.
- רשלנות בביצוע הרדמה או במתן מינון בלתי מתאים של חומר הרדמה או טשטוש במהלך בדיקה או טיפול.
- אי קבלת הסכמה מדעת של החולה לביצוע הליך רפואי בתחום הגסטרו (היינו אי קבלת הסבר מפורט ומלא לגבי חלופות לטיפול, סיכויים וסיכונים – גם סיכונים נדירים), תופעות לוואי ועוד.
הבדיקות הייחודיות לתחום זה – גסטרוסקופיה ואנדוסקופיה הבודקות את מערכת העיכול העליונה ומטפלות, בין היתר, בהרחבת הצרויות, עצירת דימום, לקיחת ביופסיה ועוד, סיגמואידוסקופיה וקולונוסקופיה, המתמקדות במעי הגס ומערכת העיכול התחתונה ומטפלות, בין היתר, בכריתת פוליפים, צריבת פוליפים, לקיחת ביופסיה וכדומה ו-ERCP בדיקת דרכי המרה לאבחון מחלות ובעיות בדרכי המרה, הרחבת הצרויות וכדומה.
הבדיקות הייחודיות לתחום זה – גסטרוסקופיה ואנדוסקופיה הבודקות את מערכת העיכול העליונה ומטפלות, בין היתר, בהרחבת הצרויות, עצירת דימום, לקיחת ביופסיה ועוד, סיגמואידוסקופיה וקולונוסקופיה, המתמקדות במעי הגס ומערכת העיכול התחתונה ומטפלות, בין היתר, בכריתת פוליפים, צריבת פוליפים, לקיחת ביופסיה וכדומה ו-ERCP בדיקת דרכי המרה לאבחון מחלות ובעיות בדרכי המרה, הרחבת הצרויות וכדומה
בין הסיבוכים השכיחים ניתן למנות חנק בהחדרת צינורית הבדיקה, שאיפת תוכן הקיבה, דיכוי הנשימה, הרעלה או זיהום בדם, היווצרות זיהומים מקומיים או העברת זיהומים חיידקיים ונגיפיים, התנקבות של איברי גוף פנימיים, ביניהם המעי הגס, הקיבה, מערכת העיכול, הוושט או התריסריון והתפתחות דימום פנימי.
כבכל תחום רפואי, גם בתחום הגסטרואנטרולוגיה, סטייה מסטנדרט ההתנהגות הסביר של הרופא אשר בעקבותיה נגרם סיבוך או נזק – מהווה התרשלות. במקום בו ניתן להוכיח כי הנזק נגרם עקב טיפול רשלני/העדר טיפול, יש מקום להגשת תביעה כנגד האחראים לנזק.
כבכל תחום רפואי, גם בתחום הגסטרואנטרולוגיה, סטייה מסטנדרט ההתנהגות הסביר של הרופא אשר בעקבותיה נגרם סיבוך או נזק – מהווה התרשלות. במקום בו ניתן להוכיח כי הנזק נגרם עקב טיפול רשלני/העדר טיפול, יש מקום להגשת תביעה כנגד האחראים לנזק.
תביעה בגין רשלנות רפואית אשר מתקבלת בבית המשפט מזכה בדרך כלל את הנפגע בסכום פיצויים גבוה במיוחד אשר אמור לבטא את נזקיו החמורים ולעיתים הבלתי הפיכים של הנפגע.
לסיכום, אם נגרם לכם נזק כתוצאה מרשלנותו של רופא שטיפל בכם בשל בעיה בתחום הגסטרו, יתכן שיש לכם עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית בתחום זה.
משרדנו מתמחה ברשלנות רפואית וצבר במשך עשרות שנות פעילותו ידע וניסיון רפואי רב, ועובד עם מומחים רפואיים מהשורה הראשונה. לפיכך אנו ממליצים לפנות מיידית אל משרדנו לקבלת יעוץ משפטי ובדיקת היתכנות הגשת תביעה בעילה של רשלנות רפואית.