תקופת ההתיישנות להגשת תביעות לילדים שנולדו ב"הולדה בעוולה" הוארכה ע"י בית המשפט העליון עד ליום 28/8/15

בתאריך 28.8.2014 זכה משרדנו בפסק דין חשוב מאד ועקרוני (בר"ע 4512/13 ורע"א 6201/13 ביה"ח הסהר האדום נ' פלוני): בפסק הדין שניתן בבית המשפט העליון נקבע כי הורי ילדים שנולדו עם מומים אשר לא אובחנו במהלך ההריון (בגלל רשלנות של הרופא המטפל או בבדיקת האולטרא סאונד) – יוכלו להגיש תביעה גם אם הלידה היתה לפני יותר מ-7 שנים (ואפילו לפני 24 שנה!) בתנאי שהתביעות יוגשו עד ליום 28.8.2015!

כדי להבין את החשיבות של פסק הדין צריך לחזור קצת אחורה ב"מכונת הזמן".

לפני כ-30 שנה ניתן בבית המשפט העליון פסק דין הידוע בשם "זייצוב". בפסק דין זה נקבעה לראשונה הזכות של ילד שנולד עם מומים שלא אובחנו במהלך ההריון לתבוע את הרופא על רשלנותו.

לסוג תביעה כזה קראו "הולדה בעוולה". בפסק הדין הנ"ל ("זייצוב") נותרו השופטים במחלוקת (שלא הוכרעה 30 שנה) על איזה סוג נזק ש"פוספס" בהריון אפשר לתבוע. האם רק על מומים קשים מאד או גם, לדוגמא, על חוסר כף יד.

בגלל מחלוקות אלו ונוספות בפרשנות פסק הדין – ניתן לפני כשנתיים ע"י ביהמ"ש העליון פסק דין הקרוי "המר" שבו בוטל פסק דין "זייצוב" וביהמ"ש קבע:

1.         לילד אין זכות תביעה נגד הרופא אשר לא אבחן מומים במהלך ההריון.

2.         זכות תביעה במקרה כנ"ל ניתנת רק להורים.

לאור פסק דין "המר" נוצרה תסבוכת משפטית רצינית! אם זכות התביעה היא רק של ההורים הרי שהתביעה שלהם מתיישנת בתום 7 שנים מיום הלידה בעוד שכשהתביעה היתה תביעת הקטין הוא יכול היה לתבוע עד הגיעו לגיל 25! (7 שנים אחרי הגיעו לגיל 18)

מה יעלה בגורל ילדים שנולדו עם מומים שהוחמצו במהלך ההריון לפני יותר מ-7 שנים  והוריהם לא הגישו את התביעה כי חשבו כל הזמן (בהתאם לפס"ד "זייצוב") שיש להם זמן עד הגיעם לגיל 25?!

בתיק הסהר האדום נגד פלוני ייצגנו ילד כזה. התביעה שלו הוגשה  אחרי פס"ד "המר" אבל הלידה שלו היתה לפני למעלה מ-7 שנים.

בית החולים טען שהתביעה התיישנה. אנחנו טענו שהתביעה לא התיישנה כי לא יתכן שפסק דין המר התכוון לקפח את הילדים הללו והוריהם שלפי תומם לא מיהרו עם הגשת התביעה כיוון שסברו שמועד ההתיישנות הוא רק בגיל 25.

ביהמ"ש העליון קיבל את טענתנו וקבע שצריך לתת לכל הילדים הללו והוריהם "תקופת התארגנות" של 3 שנים מיום פסק דין "המר" ומכיוון שחלפו כבר שנתיים מאז פסק דין "המר" הוא קבע שניתן להורי ילדים שנולדו עם מומים והינם כיום בני שבע ומעלה ועד גיל 24 להגיש תביעות למשך שנה נוספת היינו עד ליום 28.8.2015.

בעקבות זכייתנו בפסק הדין פנתה לשכת עורכי הדין הודעה של הלשכה ובאמצעותה הודיעה לו על זכותו להגיש תביעה במקרה כזה עד ליום 28.8.2015

ליצירת קשר עם משרדנו בכל שאלה לחצו כאן

מאמרים אחרים בתחום

דילוג לתוכן